Oude gebruiksvoorwerpen
Net voor de mechanisatie in de landbouw zijn intrede deed werd bij het rooien van suiker- en voederbieten de bietentang gebruikt. Samen met de kopper was de bietentang een onderdeel van het werkproces bij het rooien van de bieten. Dit was voor de rug van de boeren en de boerenknechten een iets vriendelijkere methode dan de nog oudere werkwijze. Allereerst werden de koppen van de bieten verwijderd met de kopper. Daarna trok men de bieten uit de grond met de tang. Tegelijkertijd werden de bieten op rijtjes gelegd om het laden te vereenoudigen.
Op een boerenerf kregen we de kans om een bietenspa op de foto te zetten. Zoekende naar een passende omschrijving kwamen we bij de site van het watersnood museum en bij onze eigen site.
In het verhaal van Kees Vinke over
de landbouw in de twintigste eeuw lezen we de volgende beschrijving van het werken met de bietenspa: "Het oogsten en afleveren van de bieten begon zo ongeveer eind september en duurde tot half november. Elke biet moest met een bietenspa uit de grond worden gelicht en dan met een bietenmes van het loof ontdaan worden. Ze kwamen dan in kleine hoopjes op het land te liggen. Een arbeider die een halve h.a. per week rooide was zeker niet lui geweest. Het bietenloof werd aan de beesten in de wei gevoerd. De melk van de koeien kon daar behoorlijk naar ruiken."
Het werktuig, deels van hout en deels van metaal wordt bij het watersnood museum aangeduid als "pee spa".