top decoration

UIT GROOTMOEDERS TIJD

Oude gebruiksvoorwerpen

Spijkertrekker


productIn de reeks oud gereedschap uit de timmerfabriek van Muller op de Margaretsedijk hebben we dit keer een spijkertrekker. Het lijkt een kleine koevoet.
Na het artikel over de spijkertrekker kregen we al snel een reactie van Kees Fraanje over de werking van het gereedschap: " De spijkertrekker wordt boven de kop van de te trekken spijker gezet en wel zodanig dat de 2 nijptang-vormige bekjes onderaan aan weerskanten van de spijkerkop vallen. Met de ene hand hou je de knop bovenaan vast. Met de andere hand haal je het schuifstuk omhoog en beweeg je dit vervolgens weer met kracht naar beneden (drukkend). Door deze druk dringen de 2 bekjes zowel naar beneden in het houtoppervlak alsook naar elkaar toe. Door de beweging met het schuifstuk een aantal keren te herhalen gaan de bekjes dieper het hout in maar ook steeds meer naar elkaar toe. Door de combinatie van deze 2 bewegingen komen de 2 bekjes uiteindelijk onder de spijkerkop terecht en kun je vervolgens de spijker uit het hout trekken. Waarbij de hefboom met de knop eraan en het dwarsstukje volgens hetzelfde principe werken als een koevoet of klauwhamer waarmee je een spijker verwijderd."

Daarna kam er een aanvullende reactie van Wim Muller: " Je moet de ene (papegaai-)bek onder de spijkerkop plaatsen en dan met de 'hand'-knop een aantal neerwaartse slagen maken om de bek goed in het hout onder de spijkerkop te krijgen. Daarna kan met een hefboomwerking en een goed tegen de spijkerkop aangesloten tweede bekhelft de spijker worden getrokken . Dit is wel een instrument voor verwijdering van de grotere maat spijkers."

Boer en tuin

 

Huishoudelijk

Diversen

Gereedschap

Eten