top decoration

UIT GROOTMOEDERS TIJD

Oude gebruiksvoorwerpen

Trapnaaimachine


product Een trapnaaimachine waarschijnlijk uit de periode1920-1930. Tot ongeveer de jaren 60 van de vorige eeuw werd deze machine gebruikt door de kleermakers en hier en daar in de gezinnen. Het geheel werkt volledige mechanisch, waarbij de krachtbron in het door de voeten aangedreven trapmechanisme zit. De merken Singer en Pfaff zijn de namen die we nog steeds kennen. Het merkt RAFF, waartoe de naaimachine op de foto behoord is waarschijnlijk een B-merk, dat meelift op de bekendheid van de naam PFAFF.

productIn de handleiding vindt de gebruiker nuttige tips, waar we er enkele van willen vermelden. Verontrustend is dat de tips beginnen met het oplossen van storingen.
De meeste storingen bij de Centraal Spoel Machines komen voor door niet goede behandeling. Is de machine volgens voorschrift geolied, en gaat toch zwaar of stoot, dan hebben zich in de schuitjesbaan of transporteur en onder de steekplaat stofresten verzameld.

productNatuurlijk is er ook aandacht voor de diverse onderdelen: Het vliegwiel, de drijfriem, de traptrede, de spoel en de naald. Verder is er een gedetailleerde richtlijn hoe de bovendraad eengelgd moet worden en hoe de spoel gevuld en geplaatst moet worden.
Men neemt het huisje met de linkerhand bij de scharnierklep, en plaatst het op den middenstift van het schuitje en wel zoo dat de naar boven gerichte neus van het huisje in de boven in de dekringvan het schuitje gemaakte insnede komt te zitten, opdat het huisje er niet vanzelf uit kan gaan.

De bewondering voor de kleermakers wordt met het lezen van de handleiding bij iedere zin groter.

Boer en tuin

 

Huishoudelijk

Diversen

Gereedschap

Eten