top decoration

UIT GROOTMOEDERS TIJD

Oude gebruiksvoorwerpen

Groost, bloedworst en kaaikes


productEen bezoek aan de winkel van slagerij Lambert riep jeugdherinneringen op. Nu het najaar weer in aantocht is zijn in deze slagerswinkel op Vogelwaarde een aantal specialiteiten in de aanbieding. Het gaat om hoofdkaas, bloedworst en kaaikes. Vroeger was het varken de spaarpot van de werkman. Bij iedere werkmanswoning stond wel een "verkenskot". Hierin werd een big van kleins af aan gevoerd. De overschotjes van het eten gingen direct naar het varken. In een herberg kwamen de overschotjes van het bier bij het varken terecht. Uiteindelijk met een gewicht van meer dan 100 kilo werd het varken geslacht.
In een verhaal van Edy Compiet kunnen we iets lezen over het slachten van het varken: " De dag van het slachten werd het varken luid hoorbaar gekeeld, doormidden gezaagd en op twee ladders gebonden die tegen de achtergevel waren geplaatst. Dan werd ook de vleesmolen geïnstalleerd en was het groost (hoofdkaas) maken, kaaikes (kaantjes) eten en vlees inzouten en pekelen voor de vleeskuip. Vooraf en na afloop werd er een borrel jenever gedronken."

Bij slagerij Lambert worden de groost (hoofdkaas), de kaaikens en de bloedworst nog volgens de oude receptuur gemaakt. Zoals gezegd, het roept herinneringen op aan de tijd dat iedereen lid was van de varkensvereniging en thuis nog een varken slachtte.

Boer en tuin

 

Huishoudelijk

Diversen

Gereedschap

Eten