Oude gebruiksvoorwerpen
Een klomp is schoeisel van hout dat reeds sinds de oudheid bestaat. In de Middeleeuwen werd de klomp in grote delen van Europa gedragen, vooral door arbeiders en boeren. Klompen worden meestal van populierenhout of wilgenhout gemaakt. Door de week droeg men doorgaans ongeschilderde klompen. Bij de kerkgang was dat anders: mansklompen waren zwart geschilderd en vrouwsklompen naturel gelakt met een bloemmotief.
Het lopen op klompen vereist een speciale techniek. Iemand die nog nooit op klompen heeft gelopen, kan er veel moeite mee hebben en al snel zijn of haar klompen verliezen. Door bij het optillen van de voet de tenen te krommen wordt de klomp vastgehouden. Mensen die vaak op klompen lopen doen dit onbewust. Het lopen op klompen doet aanvankelijk pijn aan de wreef, maar dat went snel.
Uit het verleden van timmerfabriek Muller op de Margaretsedijk kregen we via Wim Muller een foto van klompenmakers gereedschap. Het is een zeldzaamheid dat je klompen ziet. En als je ze ziet worden ze niet meer gedragen. Ze worden gebruikt als decoratie! OP wiki lezen we: "Het ambacht klompenmaker is alleen nog op braderieën en jaarmarkten te zien. Waar ieder dorp in Nederland vroeger een eigen klompenmaker kende, bestonden er in 2008 in Nederland nog maar ongeveer 10 klompenmakers die zelfstandig klompen produceren en verkopen."
Meer informatie over het maken van klompen kunt u hier vinden !