top decoration

UIT GROOTMOEDERS TIJD

Oude gebruiksvoorwerpen

Rabarber en stekelbezen


Rabarber

productEen groente, die bijna geheel uit beeld verdwenen is, is de rabarber. Een rabarberplant in bloei is dan ook iets wat je niet meer dagelijks tegenkomt. Rabarber staat al meer dan 5000 jaar bij de mens in de belangstelling, in het begin echter alleen als geneesmiddel. De Chinezen hebben dit gewas, uit de Aziatische steppen, als eerste in cultuur gebracht.


Informatie Wikipedia

productUit de wortel werd en wordt nog steeds een sterk purgeermiddel gewonnen. Omstreeks 1600 ontdekte John Gerard, hofbotanicus van de Engelse koning Charles I, dat de stelen gegeten kunnen worden. Het duurde echter tot ver in de achttiende eeuw, voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Nederland en België vindt de teelt vanaf ongeveer 1900 plaats.


Stekelbezen

productStekelbezen, oftewel kruisbessen, verdwijnen langzaam uit onze tuinen. Op internet vinden we: "De kruisbes lijkt op weg om een vergeten fruitsoort te worden. Ribes uva-crispa wordt nog zo weinig geteeld dat niet precies bekend is hoe groot het areaal is en hoeveel daarop wordt geproduceerd. In de jaren negentig werd het areaal kruisbes op hooguit 20 hectare geschat, met een productie van zo'n 50 ton bessen." Op Hengstdijk vonden we in een tuin aan de Plattedijk nog enkele struiken met de zurige bessen. Kruisbessen groeien aan kleine struikjes welke niet veel hoger worden dan een meter. de struikjes zijn bezet met stekels. Kruisbesstruiken worden niet uit zaad opgekweekt maar gestekt, enten komt ook voor maar dan vooral in de commerciële klein fruitteelt. De mooiste, dikste en lekkerste kruisbessen groeien aan de jongste scheuten. Snoei gebeurt aan het einde van de winter. De vruchten zijn er in vier varianten: wit, geel, groen en rood. Ze zijn rijp begin juli. Ze worden veel gebruikt voor jam, eventueel in combinatie met rabarber.
Voor iedereen die nog een struik heeft: eet smakelijk.

Boer en tuin

 

Huishoudelijk

Diversen

Gereedschap

Eten