top decoration

UIT GROOTMOEDERS TIJD

Oude gebruiksvoorwerpen

Brocante keukenrek kruidenkast


productToen veel kruidenierswaren nog onverpakt verkocht werden moet dit opbergrek een uitkomst geweest zijn. Verdeeld over een zestal grotere lades, schuiven, van ongeveer een kilo en nog evenveel kleinere werden de kruidenierswaren ordelijk opgeborgen. In het midden de eieren. De meeste producten kennen we nog in de huidige tijd.
Een vreemde eend in de bijt is de "Sago". Sago is een zetmeelproduct dat wordt gewonnen door het merg van verschillende soorten palmen en palmvarens. Sago bestaat voor het overgrote gedeelte uit koolhydraten en bijna geen vitaminen en al helemaal geen vetten of eiwitten. Het vormt het hoofdbestanddeel op het menu in grote delen op de Molukken en in Nieuw-Guinea. Het wordt daarom stapelvoedsel genoemd.

productAan de hand van dit artikel ontvingen we nog een foto van een keukenrek.
Een lezer mailde ons:
Dat keukenrek op de site vond ik wel mooi.
Wij hebben ook nog zo een in de keuken hangen, was een erfstuk van mijn moeder. Is al behoorlijk oud.


Stapelvoedsel

Stapelvoedsel is een aanduiding voor voedingsmiddelen die de basis vormen van een traditioneel voedingspatroon. De term is een ontlening van het Engelse staple food. Stapelvoeding varieert per regio, maar zijn meestal zetmeel- of inulinerijke voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong die veel energie kunnen leveren en die kunnen worden opgeslagen voor gebruik door het hele jaar. Hoewel het veel energie kan leveren, bevat stapelvoedsel geen gevarieerde hoeveelheid aan nutriënten, waardoor andere voedingsmiddelen aan de dagelijks voeding moeten worden toegevoegd om ondervoeding te voorkomen.

De meeste soorten stapelvoedsel worden gegeten in de vorm van granen zoals tarwe, maïs en rijst of in de vorm van zetmeelrijke knolgewassen zoals aardappel, zoete aardappel, cassave en taro. Andere soorten stapelvoedsel zijn onder andere peulvruchten, echte sagopalm, en vruchten zoals broodvrucht en bakbanaan.

Bron Wikipedia

Boer en tuin

 

Huishoudelijk

Diversen

Gereedschap

Eten