Oude gebruiksvoorwerpen
In de vorige eeuw was het blokstaarten oftewel couperen van paarden een normale zaak.
Gezien de vindplaats van de daarbij gebruikte instrumenten vermoeden we dat dit karweitje door de plaatselijke smid werd uitgevoerd. Behalve de tang is er een ijzeren dop om de wond dicht te schroeien. Te zien aan het handvat is deze veelvuldig gebruikt.
Wikipedia meldt het volgende over dit onderwerp:
Bij paarden werden staarten voornamelijk om cosmetische redenen gecoupeerd. In de Oudheid werd dit al gedaan en vanaf de 16de en 17de eeuw kwam het couperen van de staart veelvuldig voor. Met een hakmes werd de staart afgehakt, waarna de wond met een brandend ijzer werd dichtgebrand. In het midden van de 18de eeuw waren gecoupeerde staarten bij paarden in de mode. Toen werden ook de eerste coupeerscharen ontwikkeld. Het couperen van de staart bij trekpaarden gebeurt om praktische redenen.
Bij het werk op de akkers zwaait het paard met zijn staart om vliegen weg te jagen. Bij het zwaaien gebeurt het veel dat de leidsels, om het paard te besturen, onder de staart geraken waardoor het paard onbestuurbaar wordt. Met een korte staart heeft men dit probleem niet, maar het paard heeft meer last van de vliegen. Vanaf 1 september 2001 is het in Nederland verboden om staarten bij paarden te couperen. In België is het couperen van staarten sinds 1 oktober 2001 bij wet verboden. Couperen werd ook gedaan bij varkens, honden en schapen.