top decoration

UIT GROOTMOEDERS TIJD

Oude gebruiksvoorwerpen

Leesplankje


productIn 2010 is het 100 jaar geleden dat het leesplankje aap noot mies op de markt kwam.
Generaties schoolkinderen leerden vanaf 1910 lezen met dit leesplankje, de bijbehorende vertelselplaat, het letterdoosje, het leesboekje en het klassikale leesbord.

productHet leesplankje is ontworpen door de onderwijzer M.B. Hoogeveen, die een klassikale versie van het leesplankje in zijn klas gebruikte voor het leesonderwijs. Deze versie van het plankje werd nooit uitgegeven. Pas een paar jaar later, in 1897, ontwierp Hoogeveen een leesplankje dat door uitgeverij M.D. Brinkgreve in Deventer werd uitgebracht. Dit plankje begon met de woorden raam roos neef fik gat. De meningen over dit plankje waren lang niet altijd even positief. Het succes kwam pas vanaf 1910, toen de leesmethode overgenomen werd door uitgeverij Wolters. Zij gaven illustrator Cornelis Jetses de opdracht om de tekeningen op het plankje te maken.

product In 1931 werd de methode aangepast en verscheen er ook een nieuwe versie van de vertelselplaat bij de verbeterde leesplank. In deze nieuwe versie zijn de figuren aangepast aan de mode van de tijd.

product Niet iedereen zal zich het leren lezen met het leesplankje aap noot mies herinneren. Zo werd er voor het katholieke onderwijs door de Tilburgse Frater E. Becker het leesplankje ontworpen met de woorden: aap roos zeef. En ook voor de leerlingen in de voormalige kolonie Nederlands-Indië werd er een speciaal leesplankje gemaakt. Dit plankje begon met de woorden jaap gijs dien.

Extra

Toen het leesplankje in 2010 100 jaar bestond is er op hengstdijk.eu hierover een artikel geplaatst. Als extra werd er een bladerboekje toegevoegd horend bij het leesplankje. Dit boekje is nog steeds online door te bladeren: klik hier om het boekje te bekijken.

Bron van de informatie over het leesplankje is het onderwijsmuseum.

Boer en tuin

 

Huishoudelijk

Diversen

Gereedschap

Eten