top decoration

UIT GROOTMOEDERS TIJD

Oude gebruiksvoorwerpen

Dommekracht (kelderwinch)


productIn de theetuin aan de Plattedijk ontdekken we: een dommekracht in een houten kast. Dit apparaat heeft niets met het IQ in Hengstdijk te maken.
Wikipedia geeft een duidelijke omschrijving:
"Een dommekracht is een stuk gereedschap, een soort krik, dat wordt gebruikt om zware lasten op te tillen, te ondersteunen of weg te drukken. Dit werktuig bestaat uit een kast met vaak meerdere stalen tandwielen en een tandheugel welke laatste omhoog gezwengeld wordt. De zwengel is voorzien van een terugloopbeveiliging, in de regel een pal met palwiel. De tandheugel heeft voor het verplaatsen van de last zowel een vork aan het bovenuiteinde als klauw aan het ondereind. Een andere naam is kelderwind(e), kelderwijn of ook (Zuid-Nederlands/Vlaams) keldervijs. De eveneens voorkomende naam kelderwinch is als verbastering van kelderwind in feite onjuist.
Dommekrachten zijn gestandaardiseerd in normblad DIN 7355. Tegenwoordig worden ook hydraulische dommekrachten gebruikt. Deze hebben over het algemeen een grotere capaciteit, tot ongeveer 10 ton. Bij dit type wordt een hendel gebruikt die op en neer bewogen wordt. De voorloper van de dommekracht was de vijzel: een balk met twee houten schroeven, waarmee zware materialen werden opgetild door de schroeven te draaien."

Boer en tuin

 

Huishoudelijk

Diversen

Gereedschap

Eten