Oude gebruiksvoorwerpen
Een bonbons schaaltje, verzameld met de soldaatjes van de Kwatta. Dat roept herinneringen op. Als de oudere generatie het over Kwatta heeft bedoelen ze in veel gevallen chocolade. Het merk Kwatta is in plaats gekomen voor de naam van het product. Dit betekent dat het merk een ijzersterke positie op de markt heeft. De combinatie van de Kwatta met de soldaatjes zal voor niemand vreemd zijn.
Ook Kwatta lepeltjes werden door de liefhebber gespaard. We herkennen de kaasmarkt in Alkmaar en de toren van Pisa. Deze lepeltjes werden gespaard en natuurlijk ook gebruikt bij iedereen die de Kwatta op handen droeg.
De geschiedenis van Kwatta vindt haar oorsprong in Suriname. Daar bezat de Nederlander Gustaaf van Emden halverwege de negentiende eeuw een cacaoplantage die de naam Kwatta had. In 1877 verhuisde de heer van Emden terug naar Nederland en richtte in 1883 samen met de banketbakker P.A. de Bondt in Breda de Chocoladefabriek De Bondt en Co op. De banketbakkers De Bondt waren in 1851 begonnen met de fabricage van suikerwerk en slaagden enkele jaren later erin om machinaal Engelse pepermunt te maken. Vanuit de Reigerstraat in Breda betrok de firma De Bondt een nieuw gebouw aan de Middellaan te Breda. Een jaar na de samenwerking ging Van Emden alleen verder met de fabriek onder de naam N.V. Stoom Cacao- en Chocoladefabriek Kwatta, genoemd naar zijn Surinaamse plantage Kwatta nabij Paramaribo. Tien jaar na de oprichting namen de gebroeders Eugène Stokvis en Jules Stokvis het bedrijf in 1893 over om daarna de onderneming grondig te moderniseren en uit te breiden. In 1905 werkten er voor de onderneming slechts dertig mensen en is het aantal mannen in de meerderheid. In de daarop volgende jaren sticht Kwatta NV werkmaatschappijen in België, Duitsland en Frankrijk.
Als in 1907 op de cacaomarkt een crisis uitbreekt en de grondstofprijzen sterk stijgen, moeten veel cacao- en chocoladebedrijven hun deuren sluiten. Kwatta NV overleeft deze crisis dankzij hun verpakte chocolade reep. Deze Kwatta reep was zeer gewild onder de soldaten, zodat het leger de grootste afnemer werd en deze reep in de alle kazernes te koop was. Op de wikkel stond een soldaatje afgebeeld en werd daarom omgedoopt tot Kwatta's "Manoeuvre" reep. Men kon destijds deze soldaatjes uitknippen en sparen. Vijf soldaatjes gaven recht op een gratis reep of een tinnen soldaatje en in de jaren vijftig van de vorige eeuw kon men voor 100 uitgeknipte soldaatjes het flexibele Kwatta soldaatje krijgen, dat destijds zeer geliefd was bij kinderen. Hiermee zorgde Kwatta voor de allereerste spaaractie. Kwatta was intussen een begrip geworden, een generieke naam voor chocoladerepen.
In 1913 wordt Kwatta een Belgisch-Nederlands merk chocolade, geproduceerd in Breda en Bois-d'Haine , na de fusie met de choclaterie La Compagnie Internationale d'Alimentation in Bois-d’Haine. In 1921 wordt het productiebedrijf in Breda uitgebreid met een modern productiefaciliteit in het naburige Princenhage. Beide bedrijven blijven naast elkaar functioneren. In 1924 wordt de samenwerking tussen Kwatta NV en de N.V. Cacao- & Chocoladefabrieken gebr. Sickesz, gevestigd aan de Heerengracht 20 te Amsterdam, opgezegd en neemt Kwatta NV deze Amsterdamse onderneming de facto over. In 1935 wordt de door de economische crisis in moeilijkheden verkerende A.Driessen Cacao en Chocolaadfabriek in Rotterdam overgenomen. Het Rotterdamse bedrijf wordt stilgelegd en de productie wordt overgebracht naar Princenhage. In 1938 is het aantal medewerkers uitgegroeid tot 700 personen en zijn er veel meer vrouwen dan mannen in dienst." De oudere generatie kent het spaarsysteem van de soldaatjes. Het bonbonschaaltje is een tastbaar resultaat van een spaarzaam leven.